MEDICENTER S.A.
Προφίλ Εταιρίας
Συμβεβλημένα Ταμεία
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
Συνεργασίες
Δελτία Τύπου
Πολιτική
Επικοινωνία - Χάρτης
Επικοινωνία - Χάρτης
Υπηρεσίες
Διαπιστευμένο Εργαστήριο Αναλύσεων
Τμήμα Κατ' Οίκον Διαγνωστικών Εξετάσεων
Ασθενοφόρα
Προσδιορισμός Φύλου Εμβρύου
Τμήματα
Ακτινολογίας
Μαστογραφίας
Βιοπαθολογίας
Κυτταρολογίας
Οστικής πυκνότητας
Υπερήχων - Triplex
Καρδιολογίας
Ιατρικής εμβρύου
Έρευνας & αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων
Πυρηνικής Ιατρικής
Οδοντιατρικής απεικόνισης
Ιατρεία
Καρδιολογικό
Αγγειοχειρουργικό
Νεφρολογικό
Εμβρυομητρικής Ιατρικής
Χειρουργικό
Παθολοανατομικό
Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας (Κολποσκοπήσεων Laser)
Αλλεργιολογίκο
Χρήστης:
Κωδικός:

 

 ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ-ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ HPV

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος μετά τον καρκίνο του μαστού και η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο στο τρίτο κόσμο. Συνήθως προσβάλλει προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και υπολογίζεται ότι συνολικά 500.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο της τραχήλου της μήτρας εκ των οποίων οι 270.000 θα καταλήξουν από τη νόσο.

  

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει εθνικό σύστημα πληθυσμιακού ελέγχου και η εκτέλεση του τεστ Παπανικολάου είναι ευκαιριακή, η πληροφόρηση ελλιπής και η θνησιμότητα άγνωστη. Το ποσοστό των γυναικών στη χώρα μας οι οποίες υποβάλλονται σε στην εξέταση αυτή δεν ξεπερνά πιθανών το 20% κι δεν αφορά συνήθως ομάδες υψηλού κινδύνου. Υπολογίζεται ότι περίπου 400-600 γυναίκες εμφανίζουν την νόσο ετησίως εκ των οποίων οι 100-260 αναμένεται να αποβιώσουν από αυτήν.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HUMAN PAPILLOMA VIRUS – HPV) και προκαλείται από τη μόλυνση της γεννητικής περιοχής από συγκεκριμένους τύπους του ιού αυτού. Πρακτικά δεν υπάρχει περίπτωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας που να μην οφείλεται στον ιό HPV. Υπάρχουν πάνω από 200 υπότυποι του ιού αυτού και περίπου 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, το λάρυγγα, το δέρμα, τον πρωκτό, το πέος κτλ. Οι τύποι του HPV διαιρούνται σε τύπους «υψηλού» και τύπους «χαμηλού» κινδύνου όπως παρουσιάζονται στον πίνακα.

ΟΜΑΔΑ HPV ΣΥΧΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΟΙ ΤΥΠΟΙ
Υψηλού κινδύνου 16, 18, 45 31, 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59
Πιθανώς υψηλού κινδύνου - 26, 53, 66, 68, 73, 82
Χαμηλού κινδύνου 6, 11 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81


Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θεωρείται σήμερα η συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών θα έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό αυτό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής, οι περισσότερες χωρίς να το αναγνωρίζουν. Οι νέοι ευρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά η συχνότητα της λοίμωξης μειώνεται εντυπωσιακά σε άτομα ηλικίας 17-24 χρονών, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 35 χρονών το ποσοστό που είναι θετικές στη λοίμωξη δεν ξεπερνά το 5%.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV;
Η μόλυνση από κάποιον τύπο του ιού HPV είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. Περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και το 50% των ανδρών υπολογίζεται πως θα μολυνθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποιον τύπο HPV. Η μόλυνση από τον HPV συνδέεται κατά κανόνα με τη σεξουαλική πράξη. Η λοίμωξη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή και για χρόνια. Η χρήση του προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης δεν προστατεύει όμως απόλυτα, επειδή ο HPV μπρεί να μεταδωθεί και με τη δερματική επαφή των γεννετικών οργάνων. Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα προσβληθούν από κάποιον τύπο HPV, δεν θα παρουσιάσει ποτέ κάποια αλλοίωση στα κύτταρα του τραχήλου. Στο 75% περίπου των περιπτώσεων η λοίμωξη θα υποχωρήσει από μόνη της σε ένα διάστημα από 8 έως 18 μήνες. Στις υπόλοιπες βέβαια περιπτώσεις η HPV-λοίμωξη θα παραμείνει επί χρόνια και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (1-5%) μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές η καρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας (αν η γυναίκα κάνει τακτικά τεστ Παπανικολάου, αυτές οι αλλοιώσεις θα αναγνωριστούν έγκαιρα και θα θεραπευτούν από το γιατρό).

ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ HPV
Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει ένα προφυλακτικά εμβόλιο εναντίον της μόλυνσης από τον ιό HPV(Gardasil). Αυτό παρέχει μόνο πρωτεΐνες της κάψας του ιού και όχι γενετικό υλικό (DNA) και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προκαλέσιε νόσο. Το εμβόλιο αυτό, προκαλώντας την δημιουργία ειδικών αντισωμάτων παρέχει προστασία εναντίον 4 τύπων του HPV και συγκεκριμένα των τύπων «χαμηλού κινδύνου» 16 και 18 που ευθύνονται για το -70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι μια γυναίκα, παρ’ όλο που έχει ογκογόνο τύπο του HPV (εκτός των τύπων 16 και 18 που περιέχει το εμβόλιο) και έτσι να κινδυνεύει να εμφανίσει αλλοιώσεις στον τράχηλο. Από το 2007 έχει κυκλοφορίσει στη διεθνή αγορά και δεύτερο εμβόλιο (Cernavix) το οποίο επίσης θα προφυλάσσει από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους 16, 18, του τύπου HPV και πιθανά από τον 31 και 45. ΠΟΙΟΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;
Το εμβόλιο δεν έχει θεραπευτική δράση και επομένως δεν χορηγείται για τη θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή του καρκίνου του τραχήλου ή των κονδυλωμάτων. Ιδανικά, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, επειδή μέχρι τότε ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί ακόμη στον ιό. Επιπλέον η απάντηση του οργανισμού στο εμβόλιο, η δημιουργία αντισωμάτων δηλαδή, είναι πολύ μεγαλύτερη στις μικρές ηλικίες. Για αυτούς τους δύο λόγους συστήνεται να εμβολιάζονται τα κορίτσια ηλικίας 11-14 ετών. Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής οδηγία για εμβολιασμό των αγοριών και ο εμβολιασμός τους είναι προαιρετικός. Το εμβόλιο ενδείκνυται επίσης για γυναίκες 15-26 ετών, που δεν εμβολιάστηκαν σε μικρότερη ηλικία.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Ναι μπορεί. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι μια γυναίκα που έχει σεξουαλικές επαφές έχει πιθανότητες να έχει ήδη έρθει σε επαφή με κάποιον τύπο του ιού. Η προστασία που παρέχει σε αυτή τη περίπτωση το εμβόλιο είναι πιθανόν ελαττωμένη. Έτσι π.χ. εάν έχει ήδη προσβληθεί από έναν από τους 4 τύπους του ιού τους οποίους καλύπτει το εμβόλιο, αυτό θα προφυλάξει από τους άλλους 3 τύπους, αλλά όχι από τον ιό με τον οποίο έχει έρθει ήδη σε επαφή. Δηλαδή, δεν αποκλείεται στο μέλλον να εμφανιστεί κάποια βλάβη (κονδύλωμα ή προκαρκινική αλλοίωση ή καρκίνο στο στέλεχος του ιού με το οποίο έχει ήδη έρθει σε επαφή).

ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HPV ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Η ανίχνευση του ιού στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να γίνει με το λεγόμενο HPV-DNA τεστ, μια εξέταση με διαδικασία λήψης παρόμοια με αυτήν του τεστ Παπανικολάου. Με αυτήν τη εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε εάν η γυναίκα έχει αυτήν τη στιγμή λοίμωξη με κάποιον τύπο του HPV.
Στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας του MEDI CENTER ΚΟΡΙΝΘΟΥ σε συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα των Αθηνών και της Μ.Βρεττανίας εφαρμόζονται οι μέθοδοι PCR DNA HPV (HPV-DNA test) που ανιχνεύουν τον ιό, αλλά και το Protect HPV-Proofer που ανιχνεύει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου και είναι φυσικά φορείς του ιού HPV.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ;   
Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις: 1η δόση: τώρα, 2η δόση: 2 μήνες μετά την 1η δόση, 3η δόση: 6 μήνες μετά την 1η δόση. Πλήρης προστασία παρέχεται 1 μήνα μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης. Το εμβόλιο χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο δελτοειδή μυ του βραχίονα ή στην προσθιοπλάγια περιοχή του μηρού. Προς το παρόν τα δεδομένα παρέχουν στοιχεία για διάρκεια προστασίας μέχρι 5 έτη. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι αναγκαία μια αναμνηστική δόση στο μέλλον.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ HPV-ΕΜΒΟΛΙΟ;
Το HPV εμοβόλιο αποδείχθηκε μέχρι σήμερα πολύ ασφαλές και αδεν εμφανίζει αυξημένη συχνότητα κάποιων παρενεργειών ή ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με άλλα εμβόλια που γίνονται στις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου να γίνεται με την γυναίκα να είναι καθιστή ή ξαπλωμένη, καθώς και η παραμονή της επί 15/λεπτό στο χώρο του ιατρείου μετά τον εμβολιασμό.
Επειδή τα δεδομένα σχετικά με τη δράση του εμβολίου στην κύηση είναι περιορισμένα, η χορήγηση του σε έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγεται. Ο HPV-εμβολιασμός επί υπάρχουσας εγκυμοσύνης δεν αποτελεί ένδειξη για διακοπή της κύησης. Οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να εμβολιασθούν. Άτομα με έντονη αλλεργική προδιάθεση ή με εμφάνιση ελλεργικών αντιδράσεων στα συστατικά που εμπεριέχονται στο εμβόλιο είναι προτιμότερο να μην εμβολιάζονται. Δεν έχουν περιγραφεί περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης-αναφυλαξίας ή θανάτου από το εμβόλιο. Παρά ταύτα, το εμβόλιο συνεχίζει πάντα να παρακολουθείται για την πιθανή εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων αντιδράσεων στο μέλλον.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;
Σαφέστατα, ναι! Το εμβόλιο δεν υποκαθιστά τον τακτικό προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας. Όπως αναφέρθηκε, το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 90% από τις κονδυλωματώδεις βλάβες και σε ποσοστό 70% από τον καρκίνο του τραχήλου. Υπάρχει δηλαδή και ένα ποσοστό 30% των καρκίνων του τραχήλου που οφείλεται σε άλλους ογκογόνους τύπους του ιού HPV και φυσικά δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Για το λόγω αυτό ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να γίνεται.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ;
Ο εμβολιασμός ανδρών δεν συστήνεται προς το παρόν αν και υπάρχουν ενδείξεις καλών αποτελεσμάτων εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 9-15 χρονών. Η συμβολή του εμβολιασμού των ανδρών στη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα εξαρτηθεί από το πόσο ευρεία θα είναι η εφαρμογή του εμβολίου στο γυναικείο πληθυσμό.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ;
Η παραγωγή των HPV εμβολίων αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της βιοϊατρικής επιστήμης. Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε μια νέα εποχή προληπτικού εμβολιασμού. Θετικές προτάσεις του ειδικού θεωρούνται απαραίτητες για την επιτυχία ευρείας πληθυσμιακής συμμετοχής. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να αναλάβει την επιτήρηση και παρακολούθηση γυναικών που έχουν εμβολιαστεί, να είναι σε θέση να απαντήσει σε θέματα που αφορούν τον HPV, σχετικές λοιμώξεις και την σχέση που αυτές πιθανόν να έχουν με την ανάπτυξη καρκίνου.