ΟΣΤΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ακτινογραφία μέτρησης οστικής ηλικίας

Ακτινογραφίες οστικής ηλικίας

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας είναι μια ακτινογραφία που γίνεται στον καρπό για τον υπολογισμό της οστικής ηλικίας.  Στο τελικό ανάστημα τον κύριο λόγο έχει η οστική ηλικία (αφορά την ωριμότητα των οστών) και όχι η χρονολογική ηλικία (δηλαδή πόσο χρονών είναι το παιδί). Οι ακτινογραφίες οστικής ηλικίας είναι απλές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά ως διαγνωστικό μέσο του κοντού αναστήματος ενός παιδιού. Η οστική ηλικία προσδιορίζει την ωρίμανση των οστών και γίνεται με μία απλή ακτινογραφία του αριστερού χεριού (παλάμης και χεριού).

Τα οστά ενός παιδιού, όπως αυτά στα δάκτυλα και στον καρπό, περιέχουν «αναπτυσσόμενες ζώνες” και στα δύο άκρα που ονομάζονται πλάκες ανάπτυξης. Αυτές οι πλάκες αποτελούνται από ειδικά κύτταρα που ευθύνονται για την ανάπτυξη του οστού σε μήκος. Οι πλάκες ανάπτυξης είναι εύκολο να εντοπιστούν σε μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας, επειδή είναι μαλακότερες και περιέχουν λιγότερα μεταλλικά στοιχεία, καθιστώντας τα πιο σκούρα σε μια ακτινογραφία, από το υπόλοιπο οστό. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πλάκες ανάπτυξης αλλάζουν στην εμφάνιση στις ακτινογραφίες οστικής ηλικίας και γίνονται πιο λεπτές, τελικά εξαφανίζονται (αυτό είναι που λέγεται «κλειστές πλάκες ανάπτυξης”). Επειδή φαίνονται διαφορετικά σε κάθε ηλικία, ένας γιατρός μπορεί να ορίσει μια οστική ηλικία με βάση την εμφάνιση των οστών και των πλακών ανάπτυξης.

Η διαφορά μεταξύ της ηλικίας των οστών ενός παιδιού και της χρονολογικής του ηλικίας μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα ανάπτυξης. Αλλά τέτοιες διαφορές δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα, επειδή τα τέλεια υγιή παιδιά μπορούν να έχουν οστικές ηλικίες που διαφέρουν από τις χρονολογικές τους ηλικίες.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας μπορεί να γίνει προληπτικά:

  • Για να μάθουμε πόσο μεγαλώνει ένα παιδί το χρόνο.
  • Όταν ένα παιδί θα μπει στην εφηβεία.
  • Να μάθουμε ποιο θα είναι το τελικό ύψος του παιδιού.
  • Σε ασθένειες που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, όπως ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, υποθυρεοειδισμός, πρόωρη εφηβεία και διαταραχές των επινεφριδίων.
  • Γενετικές διαταραχές ανάπτυξης, όπως το σύνδρομο Turner (TS).
  • Ορθοπεδικά ή ορθοδοντικά προβλήματα στα οποία ο χρονισμός και ο τύπος της θεραπείας (χειρουργική επέμβαση, στήριξη κ.λπ.) πρέπει να καθοδηγούνται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του παιδιού.

 

Τα αναπτυσσόμενα μωρά είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βλάβη, οπότε αν η κόρη σας είναι έγκυος, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό της και τον τεχνικό ακτινογραφίας.

Πρόκειται για μια γρήγορη εξέταση. Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά, από την αρχή μέχρι το τέλος και η πραγματική έκθεση στην ακτινοβολία είναι συχνά λιγότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας θα εξεταστεί από έναν ακτινολόγο. Ο ακτινολόγος θα στείλει μια αναφορά στον γιατρό σας, ο οποίος θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα και θα σας εξηγήσει τι σημαίνουν.

Βοηθώντας το παιδί σας

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας, εξηγώντας την εξέταση με απλούς όρους. Μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε, ότι η λήψη μιας ακτινογραφία οστικής ηλικίας είναι σαν τη λήψη μιας φωτογραφίας. Μπορείτε να περιγράψετε το δωμάτιο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί και να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι θα βρίσκεστε εκεί για υποστήριξη.

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ, κοσμήματα, ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακτινογραφία, οπότε να προσέλθετε στο ιατρείο χωρίς μεταλλικά αντικείμενα.

Κατά την εξέταση σας να προσκομίζετε το ιστορικό σας, τον απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο που έχετε κάνει.