ΟΛΟΣΩΜΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ & ΑΚΡΩΝ

Ακτινογραφίες οστικής ηλικίας

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας είναι μια ακτινογραφία που γίνεται στον καρπό για τον υπολογισμό της οστικής ηλικίας.  Στο τελικό ανάστημα τον κύριο λόγο έχει η οστική ηλικία (αφορά την ωριμότητα των οστών) και όχι η χρονολογική ηλικία (δηλαδή πόσο χρονών είναι το παιδί).

Οι ακτινογραφίες οστικής ηλικίας είναι απλές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά ως διαγνωστικό μέσο του κοντού αναστήματος ενός παιδιού. Η οστική ηλικία προσδιορίζει την ωρίμανση των οστών και γίνεται με μία απλή ακτινογραφία του αριστερού χεριού (παλάμης και χεριού).

Το ακτινολογικό τμήμα έχει εξοπλιστεί με ένα σύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, το MULTIX Select, της εταιρείας SΙΕΜΕΝS. Σε συνδυασμό με τον επίσης σύγχρονο ψηφιακό ανιχνευτή της εταιρείας AGFA, προσφέρουμε γρήγορες και αποτελεσματικές ακτινογραφίες οστικής ηλικίας, υψηλής ψηφιακής ποιότητας.εξετάσεις

Τι είναι η ακτινογραφία οστικής ηλικίας;

Μια μελέτη ηλικίας των οστών βοηθάει τους γιατρούς να εκτιμήσουν την ωριμότητα του σκελετικού συστήματος ενός παιδιού. Συνήθως γίνεται με τη λήψη μιας μόνο ακτινογραφίας οστικής ηλικίας, του αριστερού καρπού, του χεριού και των δακτύλων. Είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας. Τα οστά στην εικόνα ακτίνων Χ συγκρίνονται σε έναν τυπικό άτλαντα ανάπτυξης οστού, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα από μεγάλο αριθμό άλλων παιδιών του ίδιου φύλου και ηλικίας. Η ηλικία των οστών μετριέται σε χρόνια.

Τα οστά ενός παιδιού, όπως αυτά στα δάκτυλα και στον καρπό, περιέχουν «αναπτυσσόμενες ζώνες” και στα δύο άκρα που ονομάζονται πλάκες ανάπτυξης. Αυτές οι πλάκες αποτελούνται από ειδικά κύτταρα που ευθύνονται για την ανάπτυξη του οστού σε μήκος. Οι πλάκες ανάπτυξης είναι εύκολο να εντοπιστούν σε μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας, επειδή είναι μαλακότερες και περιέχουν λιγότερα μεταλλικά στοιχεία, καθιστώντας τα πιο σκούρα σε μια ακτινογραφία, από το υπόλοιπο οστό.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πλάκες ανάπτυξης αλλάζουν στην εμφάνιση στις ακτινογραφίες οστικής ηλικίας και γίνονται πιο λεπτές, τελικά εξαφανίζονται (αυτό είναι που λέγεται «κλειστές πλάκες ανάπτυξης”). Επειδή φαίνονται διαφορετικά σε κάθε ηλικία, ένας γιατρός μπορεί να ορίσει μια οστική ηλικία με βάση την εμφάνιση των οστών και των πλακών ανάπτυξης. Η ηλικία των οστών ενός παιδιού αποδίδεται καθορίζοντας ποιες από τις τυπικές εικόνες ακτίνων Χ στον άτλαντα ταιριάζουν περισσότερο με την εμφάνιση των οστών του παιδιού στην ακτινογραφία οστικής ηλικίας.

Η διαφορά μεταξύ της ηλικίας των οστών ενός παιδιού και της χρονολογικής του ηλικίας μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα ανάπτυξης. Αλλά τέτοιες διαφορές δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα, επειδή τα τέλεια υγιή παιδιά μπορούν να έχουν οστικές ηλικίες που διαφέρουν από τις χρονολογικές τους ηλικίες.

Πότε γίνεται μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας;

Η μελέτη ηλικίας των οστών μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση πόσο γρήγορα ή αργά ωριμάζει ο σκελετός ενός παιδιού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν συνθήκες που καθυστερούν ή επιταχύνουν τη σωματική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας συνήθως ζητείται από παιδίατρους ή παιδιατρικούς ενδοκρινολόγους.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας μπορεί να γίνει προληπτικά:
 • Για να μάθουμε πόσο μεγαλώνει ένα παιδί το χρόνο.
 • Όταν ένα παιδί θα μπει στην εφηβεία.
 • Να μάθουμε ποιο θα είναι το τελικό ύψος του παιδιού.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση της προόδου και την καθοδήγηση της θεραπείας των παιδιών με καταστάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη, όπως:

 1. Ασθένειες που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, όπως ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, υποθυρεοειδισμός, πρόωρη εφηβεία και διαταραχές των επινεφριδίων.
 2. Γενετικές διαταραχές ανάπτυξης, όπως το σύνδρομο Turner (TS).
 3. Ορθοπεδικά ή ορθοδοντικά προβλήματα στα οποία ο χρονισμός και ο τύπος της θεραπείας (χειρουργική επέμβαση, στήριξη κ.λπ.) πρέπει να καθοδηγούνται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του παιδιού.

Πως γίνεται η ακτινογραφία οστικής ηλικίας;

Μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας θα γίνει από έναν τεχνικό ακτίνων Χ, σε ένα τμήμα ακτινολογίας μέσα σε ένα νοσοκομείο, ή ένα ανεξάρτητο κέντρο ακτινολογίας. Μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία. Το παιδί σας θα πρέπει να αφαιρέσει όλα τα ρούχα και τα κοσμήματα από την περιοχή που θα βρίσκεται στην ακτινογραφία, επειδή μπορεί να παρεμβληθούν στην εικόνα.

Τα αναπτυσσόμενα μωρά είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βλάβη, οπότε αν η κόρη σας είναι έγκυος, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό της και τον τεχνικό ακτινογραφίας.

Πρόκειται για μια γρήγορη εξέταση. Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά, από την αρχή μέχρι το τέλος και η πραγματική έκθεση στην ακτινοβολία είναι συχνά λιγότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Θα ζητηθεί από το παιδί να εισέλθει σε ένα ειδικό δωμάτιο που πιθανότατα θα περιέχει ένα τραπέζι και μια μεγάλη μηχανή ακτίνων Χ που κρέμεται από την οροφή. Οι γονείς είναι συνήθως σε θέση να συνοδεύσουν το παιδί τους για να παρέχουν διαβεβαίωση και υποστήριξη. Εάν παραμείνετε στο δωμάτιο ενώ γίνεται η ακτινογραφία οστικής ηλικίας, θα σας ζητηθεί να φορέσετε μια ποδιά μόλυβδου για να προστατεύσετε ορισμένα μέρη του σώματός σας από την ακτινοβολία.

Ο τεχνικός θα ζητήσει από το παιδί σας να καθίσει σε ένα σκαμνί και να τοποθετήσει το αριστερό του χέρι στο τραπέζι με τα δάχτυλα να εξαπλώνονται. Μια προστατευτική ασπίδα θα δοθεί και στο παιδί σας. Το παιδί σας θα κληθεί να παραμείνει ακίνητο για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη λήψη της ακτινογραφίας οστικής ηλικίας. Αυτό είναι σημαντικό για την αποφυγή θολώματος της εικόνας ακτίνων Χ.

Το παιδί σας δεν θα αισθανθεί τίποτα καθώς η ακτινογραφία οστικής ηλικίας έχει ληφθεί. Το δωμάτιο ακτίνων Χ μπορεί να είναι δροσερό, λόγω του κλιματισμού που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του εξοπλισμού.

Αφού ληφθεί η ακτινογραφία οστικής ηλικίας, θα ζητηθεί από εσάς και το παιδί σας να περιμένουν λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των εικόνων. Εάν είναι θολές, η ακτινογραφία ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας θα εξεταστεί από έναν ακτινολόγο. Ο ακτινολόγος θα στείλει μια αναφορά στον γιατρό σας, ο οποίος θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα και θα σας εξηγήσει τι σημαίνουν.

Βοηθώντας το παιδί σας

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας, εξηγώντας την εξέταση με απλούς όρους. Μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε, ότι η λήψη μιας ακτινογραφία οστικής ηλικίας είναι σαν τη λήψη μιας φωτογραφίας. Μπορείτε να περιγράψετε το δωμάτιο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί και να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι θα βρίσκεστε εκεί για υποστήριξη.

Ψηφιακή Ακτινογραφία Σπονδυλικής Στήλης

Στο Medicenter Κορίνθου, ο ψηφιακός ανιχνευτής και η ειδική  έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας που χρειάζεται για την λήψη μιας απλής ακτινογραφίας σπονδυλικής στήλης. Συνήθως οι ακτινογραφίες λαμβάνονται σε όρθια στάση του σώματος, έτσι ώστε να έχουμε μια πραγματική απεικόνιση της θέσης της σπονδυλική στήλη, όπως είναι στο περπάτημαο ακτινολογικός έλεγχος της σπονδυλικής στήλης γίνεται με ειδικές ακτινογραφίες, για την καλύτερη εκτίμηση τυχών παραμορφώσεων. Οι ακτινογραφίες στην σπονδυλική στήλη, βοηθούν στην διάγνωση:

 • καταγμάτων,
 • σκολίωσης,
 • κύφωσης,
 • οστεοαρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης
 • με τις ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης ανιχνεύονται και άλλες πιθανές βλάβες και παθολογίες αυτής, που ενδεχομένως βοηθήσουν στη διάγνωση συγγενών ανωμαλιών ή συνδρόμων.

 

Κέντρο Ακτινογραφίας

Τι είναι η ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης;

Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούν αόρατες ηλεκτρομαγνητικές δέσμες ενέργειας για να δημιουργήσουν εικόνες εσωτερικών ιστών, οστών και οργάνων στην ταινία. Οι τυπικές ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης εκτελούνται για πολλούς λόγους. Αυτές περιλαμβάνουν διάγνωση όγκων ή τραυματισμών οστών.

Μπορούν να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης για να εκτιμηθεί οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης (τραχηλικός, θωρακικός, οσφυϊκός, ιερός ή κοκκύιος). Άλλες σχετικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη, την πλάτη ή το λαιμό περιλαμβάνουν μυελογραφία, αξονική τομογραφία, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή ανίχνευση οστών.

Οι ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης λαμβάνονται με τη χρήση εξωτερικής ακτινοβολίας για την παραγωγή εικόνων του σώματος, των οργάνων του και άλλων εσωτερικών δομών για διαγνωστικούς σκοπούς. Αντί της παραδοσιακής ταινίας, οι ψηφιακές ακτινογραφίες είναι συνήθως κατασκευασμένες με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών μέσων.

Όταν η σπονδυλική στήλη δέχεται ακτίνες Χ, διαφορετικά μέρη της, επιτρέπουν να διέλθουν διάφορες ποσότητες ακτίνων Χ. Οι εικόνες γίνονται σε βαθμούς φωτός και σε σκούρο χρώμα. Εξαρτάται από την ποσότητα των ακτίνων Χ που διεισδύουν στους ιστούς. Ένα οστό ή ένας όγκος, ο οποίος είναι πυκνότερος από τον μαλακό ιστό, επιτρέπει σε λίγες από τις ακτίνες Χ να διέλθουν και εμφανίζονται λευκές στην ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης. Σε ένα σπάσιμο σε ένα κόκκαλο, η δέσμη ακτίνων Χ περνά μέσα από τη σπασμένη περιοχή. Εμφανίζεται στην ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, ως μια σκοτεινή γραμμή στο άσπρο οστό.

 

Ψηφιακό Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο

Πως γίνεται η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης;

Μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο ή ως μέρος της διαμονής σας σε νοσοκομείο. Οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πρακτικές του πάροχου υγειονομικής περίθαλψης.

Γενικά, μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης ακολουθεί αυτή την παρακάτω διαδικασία:

 • Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ, κοσμήματα, ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακτινογραφία. Εάν σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ρούχα, θα σας δοθεί ένα ιατρικό ένδυμα για να φοράτε κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης.
 • Θα τοποθετηθείτε σε έναν πίνακα ακτίνων Χ, που τοποθετεί προσεκτικά το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που πρόκειται να ακτινοβοληθεί με ακτίνες Χ, μεταξύ της μηχανής ακτίνων Χ και του ψηφιακού μέσου φωτογράφισης.
 • Τα τμήματα του σώματος που δεν απεικονίζονται στην ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να καλύπτονται με μια ποδιά μόλυβδου (ασπίδα) για να αποφευχθεί η έκθεση στις ακτίνες Χ.
 • Ο ακτινολόγος, τεχνολόγος θα σας ζητήσει να κρατήσετε το σώμα σας, σε μια ορισμένη θέση για μερικές στιγμές, ενώ εκτελεί την ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης.
 • Εάν εκτελείται η ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης για να προσδιοριστεί ένας τραυματισμός, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών. Για παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί ένα στήριγμα λαιμού εάν υπάρχει υποψία για κάταγμα αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
 • Ορισμένες ακτινογραφικές εξετάσεις σπονδυλικής στήλης ενδέχεται να απαιτούν αρκετές διαφορετικές θέσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνετε εντελώς ακίνητοι ενώ εκτελείτε η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να στρεβλώσει την εικόνα και ακόμη και να απαιτηθεί επανάληψη της εξέτασης.
 • Ενώ η ίδια η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης δεν προκαλεί πόνο, ο χειρισμός του εξεταζόμενου μέρους του σώματος μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία ή πόνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός πρόσφατου τραυματισμού ή μιας επεμβατικής διαδικασίας όπως η χειρουργική επέμβαση. Ο ακτινολόγος τεχνολόγος θα χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά μέτρα άνεσης και θα ολοκληρώσει την ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης το συντομότερο δυνατό για να μειώσει οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο.

 

Ακτινολογικές εξετάσεις

Οι ακτινογραφίες στης σπονδυλικής στήλης δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Δεν απαιτείται κάτι περισσότερο από την απομάκρυνση των μεταλλικών αντικειμένων από τα ρούχα. Δεν γίνονται ακτινογραφίες σε περίπτωση εγκυμοσύνης.