ΤΜΗΜΑ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ MEDICENTER

Ο προγεννητικός έλεγχος του τμήματος εμβρυομητρικής του Medicenter, έχει άριστα ποσοστά επιτυχίας, υψηλότερα από τα περισσότερα τμήματα στην Ελλάδα, για την σωστή διάγνωση και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων του. Την τελευταία δεκαετία που λειτουργεί έχει κάνει παραπάνω από 5.000 εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.  Για να επιτευχθεί όμως αυτό το υψηλό ποσοστό, χρειάζεται εξειδίκευση και ο απαραίτητος εξειδικευμένος ιατρικός εξοπλισμός, ο οποίος ανανεώνεται και επικαιροποιείται. Το Medicenter για αυτό το σκοπό διαθέτει το ειδικό γενετικό πρόγραμμα ανάλυσης του καθηγητή Εμβρυομητρικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Κύπρου Νικολαΐδη, ο οποίος ανακάλυψε και την συγκεκριμένη μέθοδο εξέτασης. Σημαντικοί  δείκτες είναι Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), η α-φετοπρωτεΐνη (aFP), η οιστριόλη και η σχετιζόμενη με την εγκυμοσύνη πρωτεΐνη PAPPA . Η aFP παράγεται στο λεκιθικό ασκό, την εμβρυϊκή  γαστρεντερική οδό και το εμβρυϊκό ήπαρ. Η μη συζευγμένη οιστριόλη (ελεύθερη) η PAPP-A και η β-hCG παράγονται από τον πλακούντα. Τα χαμηλά ποσοστά PAPP-A στο αίμα, έχουν συσχετιστεί με την ύπαρξη ανευπλοϊειδίας, όπως το σύνδρομο DOWN και είναι προγνωστικά για έμβρυα με υπολειπόμενη ανάπτυξη, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό. Οι ορμονικοί δείκτες, ανιχνεύονται με τον CRYPTORTRACE  του βιοχημικού αναλυτή της Brahms, που θεωρείται η εργαστηριακή μέθοδος αναφοράς. Βασίζεται στην τεχνολογία Trace (Time Resolved Amplified Cryptate Emission), βασισμένη στη βραβευμένη με Nobel ερευνητική εργασία του Γάλλου χημικού Jean-Marie Lehn’s, η μεθοδολογία του οποίου είναι η golden standard, δηλαδή η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την συγκεκριμένη εξέταση.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΥΗΣΗΣ :

Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας (11η εβδομάδα -13η εβδομάδα +6η ημέρα)

Α-test (16η εβδομάδα -20η εβδομάδα)

(πραγματοποιείται όταν δεν έχει γίνει το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας)

4D ή ζωντανό 3D (τρισδιάστατο) υπερηχογράφημα Β επιπέδου (20η εβδομάδα με 24η εβδομάδα)

Αιμοδυναμικό και βιοφυσικό προφίλ εμβρύου – Doppler (32-34 εβδομάδες)

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι μέθοδοι αυτές έχουν την ίδια διαγνωστική αξία και διαφέρουν μόνο ως προς τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τους. Χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν τα γονίδια ή χρωμοσώματα του εμβρύου για συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις. Οι εξετάσεις προτείνονται σε :

  • Ηλικία >35 ετών κατά τον τοκετό.

  • Ιστορικό γενετικής ασθένειας που μπορεί να μεταβιβαστεί στο έμβρυο.

  • Ιστορικό παιδιού με γενετική ασθένεια.

  • Αυξημένου κινδύνου αποτελέσματα στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας ή A-Test.

  • Χρωμοσωμική αναδιάταξη σε έναν από τους γονείς.

Οι επεμβατικές διαγνωστικές μέθοδοι είναι:

  1. Η λήψη τροφοβλαστικού ιστού στις 11-14 εβδομάδες κύησης, λαμβάνεται μικρό δείγμα τροφοβλαστικού ιστού.

  2. Η αμνιοπαρακέντηση πρέπει να γίνεται μετά την 15η εβδομάδα, όπου λαμβάνεται ποσότητα αμνιακού υγρού.

Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT – non invasive prenatal tests)

Στο τμήμα Ιατρικής Εμβρύου του Medicenter, εφαρμόζονται οι μη επεμβατικές μέθοδοι NIPT, που ανιχνεύουν και μελετούν κομμάτια DNA του εμβρύου που κυκλοφορούν στο αίμα της μητέρας από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, μετά τις 9 εβδομάδες κύησης.  Η μέθοδος είναι πολύ απλή και ακίνδυνη αφού πρόκειται για απλή λήψη αίματος από τη μητέρα.